איך לשמור על שלום בית לאחר הגירושין: טיפים לתקשורת נכונה

בעולם המודרני בו אנו חיים, הסכמי גירושין הם חלק בלתי נפרד מחייהם המשפחתיים של לא מעט אנשים. למעשה, במהלך השנים האחרונות ניתן לראות עלייה הדרגתית באחוזי הגירושין בישראל, בדיוק כמו שניתן לראות בעוד מספר מדינות מערביות. אמנם, לא כל מי שמתגרש מצליח לשמור על שלום בית לאחר הגירושין. ובכן, בדיוק לשם כך אנחנו כאן. במאמר הבא, החלטנו לרכז עבורכם כמה טיפים חשובים ועצות מפתח שעשויים לעזור לכם לשמור על שלום בית לאחר הגירושין, תוך כדי מתן דגש על תקשורת נכונה, בריאה ושקופה.

תקשורת בריאה בין הורים – איך היא נראית? ומהם יתרונותיה?

חשוב מאוד להדגיש כי כאשר מדובר בחיים שאחרי הסכמי גירושין – תקשורת בריאה אינה עניין של מה בכך. מדובר כאן בקשר בריא בכל הנוגע לשיתוף פעולה, קבלת החלטות משותפות, הבנת הצרכים של הצד השני ופתיחות מלאה. הורים שמצליחים לשמור על תקשורת בריאה גם לאחר הגירושין נהנים ממספר יתרונות:

  • מצב אופטימלי בכל הנוגע לרווחת הילדים – אין ספק כי מצב בו מתקיימת תקשורת בריאה בין ההורים לכל אורך תהליך הגירושין ואחריו עוזר לשמור על רווחת הילדים. ילדים שההורים שלהם מצליחים לשתף פעולה אפילו לאורך השלב המאתגר של חלוקת רכוש בגירושין בדרך כלל ירגישו ביטחון בגרעין המשפחתי שלהם גם לאחר השינוי שהם חווים.
  • פחות חיכוכים בין ההורים – מטבע הדברים, כולנו מבינים היטב עד כמה תהליכי גירושין יכולים לגרום למחלוקות, אי-הסכמה ואפילו קונפליקטים של ממש בין ההורים. בהינתן תקשורת בריאה כל צד יוכל להביא על סדר הדברים את העניינים שחשובים לו, ונוצר דיון של ממש בכל הנוגע להסדרי השהייה של הילדים, חלוקת רכוש בגירושין וכל מה שביניהם.
  • קבלת החלטות משותפות – כאשר נוצרים פחות קונפליקטים בין ההורים ובאמת מתקיימת תקשורת בריאה – יכולת קבלת ההחלטות המשותפות של ההורים הופכת להיות הרבה יותר פרקטית.

איך מגיעים למצב כזה?

אין ספק כי אחד האתגרים המשמעותיים ביותר בכל הליך גירושין הוא להגיע למצב כזה של תקשורת בריאה. בתור התחלה, חשוב לקבוע גבולות ברורים בפרק הזמן שלאחר הגירושין. נרצה לקבוע מה מותר ומה אסור ומהם הגבולות שאותם לא חוצים בכל הנוגע להחלטות הנוגעות לילדים. חשוב לא פחות להיות מוכנים מלכתחילה לתקשורת שכן, לאחר פירוק התא המשותף המון הורים כבר לא מרגישים בנוח לשוחח זה עם זה. חשוב לזכור גם כי אין כאן תחרות כזו או אחרת על ליבם של ילדים. כל ניסיון מצד אחד ההורים להתחרות על התואר של ה"הורה הטוב ביותר" יכולה רק להזיק. במקום, עדיף לנסות למצוא את עמק השווה, ולמצוא את הדרך לעבוד ביחד גם לאחר הפרידה – כך שיהיה ניתן להתרכז אך ורק בדאגה לרווחת הילדים.