ההורים כבר לא בשיא כוחם? כמה דברים שכדאי לדעת

קרדיט תמונה: Canva.com

תוחלת החיים עלתה משמעותית בכמה עשרות השנים האחרונות. לדבר יש השפעה רבה ברמה הגלובלית, כאשר חלקה של האוכלוסייה המבוגרת בעולם גדל. לצד זאת, הדבר משפיע ובא לידי ביטוי גם באופן פרטי ואישי יותר. בכל משפחה כמעט ישנם הורים מבוגרים אשר יש לספק מענה לכל צרכיהם וגם להיות מוכנים לשינויים במצבם: מאנשים עצמאיים לחלוטין הם יהפכו עם השנים לתלויים יותר ויותר בסביבתם, בין אם ברמה הפיזית ובין אם ברמה הקוגניטיבית, מה שמחייב את הקרובים להם לטפל בענייניהם באופן מוחלט, כולל קבלת החלטות. לכן, לכל מי שהוריו כבר אינם בשיא כוחם כדאי להיכנס גם לעניינים שפחות נעים להיכנס אליהם ולקבל מידע הנוגע לשלבים האחרונים בדרכו של אדם וגם לעניינים שיש לטפל בהם לאחר שילך לעולמו.

ההורה מאבד את כשירותו המשפטית: מה עושים?

בעבר, כאשר הרפואה היתה מוגבלת יותר והתקשתה להתמודד עם מחלות ובעיות פיזיות שונות, לא מעט אנשים הלכו לעולמם לפני שהספיקו להתעורר בעיות הפוגעות בהם ברמה הקוגניטיבית. היום, כיוון שיש מענה נרחב לבעיות פיזיולוגיות ומחלות שונות אך הרפואה עדיין לא מצאה את הדרך להתמודד עם דמנציה ואלצהיימר, ישנם לא מעט אנשים החיים במשך שנים עם אלצהיימר או דמנציה שרק הולכות ומחמירות עם הזמן. כל עוד אותו אדם לא התכונן מראש למצב של איבוד כשירות משפטית (ובהמשך נפרט כיצד ניתן להתכונן לכך מראש), הפתרון היחיד לניהול ענייניו הוא ע"י הגשת בקשה למינוי אפוטרופוס . בד"כ בקשה זו תוגש ע"י קרוב משפחה אשר לוקח על עצמו את התפקיד. כאשר ממונה לאדם אפוטרופוס הוא הופך לחסוי שאין לו כל שליטה על החלטות המתקבלות בנושא מסוים שלשמו מונה האפוטרופוס (למשל עניינים פיננסיים) או לגבי כלל הנושאים. מינוי אפוטרופוס ידרוש הסכמה של כל בני המשפחה מדרגה ראשונה של החסוי וידרוש מן האפוטרופוס להגיש דו"ח באופן קבוע בו הוא מפרט את התנהלותו, במיוחד בכל הקשור לכספים. אין ספק שהמינוי עצמו הוא הליך מסורבל וכל ההתנהלות הנדרשת לאחר מכן היא מסורבלת ומעוררת חוסר נוחות. לכן, כדי להימנע מן הצורך למנות אפוטרופוס, כדאי לשאול את ההורה, עוד כאשר מצבו טוב ותקין לחלוטין, האם ערך מסמך ייפוי כוח מתמשך.

ייפוי כוח מתמשך: מושג שכדאי שיהיה בתודעה עוד כשההורים במצב טוב

ככל שעלתה תוחלת החיים ועימה גם שכיחות מינוי אפוטרופוסים, כך גם ניסו לחפש חלופה להליך לא פשוט זה. בשנים האחרונות ישנה חלופה למינוי אפוטרופוס, אך כדי להשתמש בה, יש להיות מודעים לעניין זה היטב שנים מראש, כאשר אותו אדם העשוי להפוך לחסוי בעתיד נמצא במצב קוגניטיבי, נפשי ורצוי גם פיזי טוב. יתכן שאותו אדם מודע בעצמו לאותה חלופה מתוך מחשבות על עתידו ורצון לחיות את חייו בראש שקט. יתכן לעומת זאת שגישתו היא רצון לנצל כל רגע ולא לעסוק בעניינים הנוגעים לאיבוד יכולותיו. אין ספק: אף אדם לא אוהב לעסוק בעניינים אלה. עדיין, כדאי לעסוק בכך, גם אם לזמן קצר, ולערוך מסמך ייפוי כוח מתמשך. בתור ילדיהם של הורים מבוגרים, כדאי לשאול בעדינות האם כבר ערכו את המסמך. זאת הן מתוך מחשבה שתחושתם תהיה נוחה יותר אם ידעו שיוכלו לשלוט בחייהם גם במצב בו איבדו את כשירותם המשפטית, והן מתוך מחשבה עליכם: ניהול ענייני ההורים ודאגה לרווחתם תהיה נוחה לכם יותר אם תקבלו מראש ייפוי כוח לכך וכן את בקשותיו של ההורה לגבי האופן בו היה רוצה שדברים יתנהלו.

ענייני ירושות וצוואות: מה כדאי לכם לדעת כיורשים?

כפי שלא נעים לחשוב על המצב בו הוריכם יגיעו לגיל מבוגר בו יתכן שיהיו תלויים בכם בהיבטים שונים, כך עוד פחות נעים לחשוב על הרגע בו ילכו הוריכם לעולמם. אחד הנושאים הכבדים והלא נוחים לטיפול הוא חלוקת העיזבון. החלוקה יכולה להיות בהתאם לצוואה שהותיר המנוח או לפי חוק הירושה אם לא הותיר צוואה אחריו. הצעד הראשון שיש לעשות, ורצוי שעורך דין המומחה בתחום יהיה מעורב בדברים כבר בשלב זה, הוא הגשת בקשה להוצאת צו קיום  צוואה או צו ירושה. לאחר שיש בידיכם את הצו הרלוונטי, יש לבצע רישום ירושה לגבי נכס מקרקעין שהועבר בירושה. עד כמה שהעניין נראה מובן מאליו, לא תמיד הנכס המועבר בירושה רשום על שם המנוח/ה, ולכן יש להנפיק נסח טאבו ולוודא קודם כל שאכן הנכס רשום של שמו/ה. לאחר מכן יש להגיש בקשה לרישום הורשה ולצרף את ו ירושה או צו קיום צוואה המקורי או העתק נאמן למקור החתום ע"י מוציא הצו. כדאי שעורך הדין ילווה את התהליך החל מהגשת הבקשה לקיום צוואה או הוצאת צו ירושה ועד חלוקת הירושה בפועל, כולל רישום הורשה שנחשבת כבר לשלב סופי בדרך  למימוש חלקכם בירושה, זאת כדי לסייע בכל הבירוקרטיה הרבה וכן בהתמודדות עם מצבים כמו התנגדות לקיום צוואה או ירושה.

לסיכום, ממש כפי שהתבגרותם של ילדים דורשת מכם להיות מחושבים כל הזמן, להיות מעודכנים ומוכנים לתרחישים שונים לגבי ילדיכם, כך גם בנוגע להורים. באיזשהו מקום, ככל שהורה מבוגר יותר, כך ישנו היפוך תפקידים והוא הופך פעמים רבות לילד נוסף. לכן, כדאי להיות מודעים  להליכים שונים ומצבים שללא ספק מעוררים חוסר נוחות אך אין ברירה אלא להתמודד איתם.

עו"ד יוסי ברקוביץ מתמחה  בדיני ירושות וצוואות, אפוטרופסות וייפוי כוח מתמשך. הוא מעניק ללקוחותיו ייעוץ וייצוג מקצועיים ללא פשרות  המתבססים על בחינת כל תיק באופן  קפדני ויסודי ועל סמך הרבה מאוד ידע וניסיון שנצברו עם השנים. מוזמנים ליצור קשר. 077-55-63945