מהן הזכויות של חולי הנטינגטון?

מחלת הנטינגטון היא מחלה תורשתית, ניוונית ומתקדמת, אשר מובילה להידרדרות הדרגתית בתפקודים המוטוריים, הקוגניטיביים והנפשיים, ובסופו של דבר למוות. לצד ההתמודדות הקשה עם השלכות המחלה, חשוב לדעת כי החולים זכאים למגוון זכויות והטבות.

תסמונת הנטינגטון הינה מחלה קשה. קשה מאוד. היא קשה לא רק בשל התסמינים עצמם – תנועות בלתי רצוניות, קושי בדיבור ובהגייה, פגיעה בזיכרון, אובדן שליטה ודיכאון – אלא גם בשל הידיעה שאין לה ריפוי, וכן בכך שהיא מתפרצת לרוב בגילים 30 עד 50, כלומר דווקא כאשר אדם נמצא בשיא חייו, הוא נדרש לעזרה מתמשכת ואף סיעוד מלא.

מרגע האבחון, תוחלת החיים הממוצעת היא כ־15  עד 20 שנה. אלא שלא מדובר בשנים של חיים רגילים, אלא בשנים ארוכות של התדרדרות מתמשכת, ניוונית ובלתי פוסקת, גופנית, קוגניטיבית ונפשית. השנים האלו מלוות לא רק בכאב ובאובדן הדרגתי של העצמאות, אלא גם בנטל כלכלי כבד המוטל על כתפיה של המשפחה.

לנוכח זאת, חשוב לדעת כי חולי הנטינגטון זכאים למגוון רחב של זכויות והטבות מהמדינה – דרך הביטוח הלאומי, קופות החולים, אגף הרווחה וגופים נוספים. מימוש זכויות אלה יכול להוות עוגן כלכלי ותמיכתי חיוני לחולה ולמשפחתו, ולסייע בהתמודדות עם מציאות בלתי אפשרית.

מהי מחלת הנטינגטון?

מחלת הנטינגטון, הקרויה על שם ג'ורג' הנטינגטון, שאבחן אותה לראשונה באמצע המאה ה-19, היא מחלה ניוונית וחשוכת מרפא, אשר פוגעת בהדרגה במערכת העצבים המרכזית וגורמת להידרדרות של תפקודים מוטוריים, קוגניטיביים ונפשיים.

המחלה נגרמת ממוטציה בגן הפוגעת בתאי עצב ואזורים קריטיים במוח. המחלה הינה תורשתית, כלומר אם אחד ההורים נושא את הגן הפגום, קיים סיכוי של 50% שכל אחד מילדיו יחלה בה.

נכון להיום, אין תרופה שמרפאת את מחלת הנטינגטון, והטיפול מתמקד בהקלת התסמינים ובשיפור איכות החיים. מטרת הגישה הטיפולית היא לסייע לחולה להתמודד עם ההשלכות הפיזיות, הקוגניטיביות והנפשיות של המחלה, ולאפשר לו ולבני משפחתו חיים מיטביים ככל הניתן לאורך הדרך.

מה מגיע לחולי הנטינגטון בישראל?

בהתאם למחקרים בארצות הברית, הטיפולים הרפואיים בחולה הנטינגטון, הסיעוד, ההתאמות בבית ועוד, מגיעים לעלות שנתית ממוצעת של 73,000$, כלומר כ – 225,000 ₪. מדובר בהוצאה כלכלית הרסנית שעלולה למוטט משפחות רבות.

בהמשך לכך, קיימת בישראל מעטפת של זכויות והטבות לחולי הנטינגטון שמטרתן להקל על ההתמודדות ולספק תמיכה מתמשכת. להלן הזכויות העיקריות:

  • קצבת נכות כללית – חולי הנטינגטון מגיל 18 עשויים להיות זכאים מהביטוח הלאומי לקצבת נכות כללית, בהתאם למידת הפגיעה בתפקוד וליכולת ההשתכרות. ככל שהמחלה מתקדמת, כך עולה שיעור הנכות שנקבע. נכון לשנת 2025, קצבת נכות חודשית (ללא תוספות) עשויה להגיע לסך של 4,556 ₪.
  • קצבת שירותים מיוחדים או גמלת סיעוד – חולי הנטינגטון שזקוקים לעזרה בפעולות יום־יומיות (כגון רחצה), או נדרשים להשגחה מתמדת, עשויים להיות זכאים לקצבה נוספת מהביטוח הלאומי. לפני גיל פרישה ניתן להגיש בקשה לקצבת שירותים מיוחדים, אשר בהתאם לרמת התלות, עשויה להגיע לסך של 8,828 ₪ (נכון לשנת 2025). לאחר גיל פרישה, יש להגיש בקשה לגמלת סיעוד, אשר ניתנת כשעות טיפול שבועיות (מטפל בבית או מרכז יום), או כתשלום כספי חלקי, לפי רמות התפקוד והתלות. במידה והחולה מעסיק מטפל ישראלי, גמלה זו עשויה להגיע לסך של 6,860 ₪.
  • קצבת ילד נכה – קיימים מקרים נדירים של הנטינגטון בגיל הילדות, בהם המחלה מופיעה לפני גיל 18. במקרים אלה, הילד עשוי להיות זכאי לקצבת ילד נכה מביטוח לאומי , המיועדת לילדים עם מוגבלות רפואית או תפקודית קשה. נכון לשנת 2025, סכום קצבת ילד נכה נע בין 1,880 ₪ ל- 8,828 ₪.
  • קצבת ניידות והטבות נוספות – חולי הנטינגטון הסובלים ממגבלות תנועה, עשויים להיות זכאים לקצבת ניידות חודשית. נכון לשנת 2025, גובה הקצבה נע בין כ־1,600 ₪ ל־8,500 ₪ בחודש, בהתאם לרמת התלות, סוג המכונית ורמת האבזור. כמו כן, במקרים מסוימים עשויה להיות קיימת זכאות לתו חניה לנכה, הלוואה עומדת לרכישת רכב מותאם ופטור ממיסוי על רכב.
  • זכויות מול חברות הביטוח הפרטיות – חולי הנטינגטון עשויים להיות זכאים לתשלומים מחברות ביטוח פרטיות, בהתאם לפוליסות שרכשו לפני פרוץ המחלה. מדובר לרוב בביטוחי בריאות, ביטוח סיעודי, ביטוח אובדן כושר עבודה וביטוח חיים עם רכיב של מחלה קשה.
  • זכויות מול קופות החולים – חולי הנטינגטון זכאים למגוון שירותים וטיפולים מקופות החולים. יש לזכור כי המחלה כוללת תסמינים בתחומים רבים (נוירולוגיים, מוטוריים, קוגניטיביים ונפשיים), ולכן ישנה חשיבות רבה לליווי רפואי רב-תחומי הניתן במסגרת הקופה.
  • זכויות בתחום המיסוי – חולי הנטינגטון שנקבעה להם נכות רפואית גבוהה, עשויים להיות זכאים לפטור ממס הכנסה ואף הנחה בתשלומי הארנונה.

מימוש זכויות לחולי הנטינגטון- הכרח קיומי

כפי שראינו, חולי הנטינגטון זכאים למגוון זכויות והטבות, שמימושן מהווה הכרח קיומי.

עם זאת, מימוש הזכויות אינו תמיד פשוט. ההתמודדות עם מערכות ביורוקרטיות מסורבלות, הדרישה להציג מסמכים רפואיים מפורטים, ההמתנה לוועדות רפואיות ולעיתים גם דחייה בלתי מוצדקת של בקשות, עלולים להכביד עוד יותר על משפחות שנמצאות ממילא תחת עומס רגשי וכלכלי עצום

בהמשך לכך, סיוע של עורך דין מקצועי ומנוסה בתחום מימוש זכויות רפואיות הינו בעל חשיבות עליונה. עורך דין מקצועי יידע כיצד לפנות לגורמים הרלוונטיים באופן מדויק, להציג את המסמכים הרפואיים הנדרשים בצורה משכנעת, לנסח עררים בעת הצורך ולהתמודד עם דחיות ביורוקרטיות באופן אפקטיבי ומהיר.

מעבר להיבט המשפטי, עורך דין מנוסה מביא עמו גם הבנה עמוקה של ההשלכות הכלכליות והרגשיות של המחלה, ויודע ללוות את המשפחה לאורך הדרך – ברגישות, בנחישות ובידע מקצועי.

לא מדובר רק בזכויות, אלא בהזדמנות להחזיק שוב במושכות החיים. אל תאפשרו למערכת להכשיל אתכם. ליווי משפטי מקצועי יכול להפוך מסכת ייאוש למסלול של תקווה. פנו לעורך דין הבקיא בזכויות רפואיות, ודאגו למצות את מה שמגיע לכם, בשבילכם, ובשביל האנשים שאוהבים אתכם.